Jochem de Wit - Porfolio website

Over mij

Jochem aan het werk Jochem aan het skaten

Van kok tot programmeur

Na het afronden van de koksopleiding ben ik begonnen met programmeren vanwege de betere arbeidsvoorwaarden en mijn interesse in de ICT en media.
Het programmeren was heel wat anders; ik hoefde niet meer 12 uur op een dag te rennen in een snikhete keuken en de mensen om me heen zijn over het algemeen veel minder gestresst, maar de discipline en het structureel nadenken heb ik meegenomen.

Soft skills: eigenschappen

Wordcloud met eigenschappen

Wordcloud met eigenschappen uit feedback

Afgelopen jaar heb ik op het hbo veel reflectie verslagen geschreven over mijn prestaties bij verschillende projecten. Hierbij heb ik veel feedback gekregen van medestudenten, docenten en opdrachtgevers. De eigenschappen die het meeste voorkomen heb ik in een wordcloud gestopt. Zoals iedereen heb ik niet alleen positieve eigenschappen maar staan er ook verbeterpunten in de wordcloud, en ik kijk ernaar uit om hieraan te werken om een betere programmeur te zijn.

Gemotiveerd staat het grootste aangegeven; dat betekend dat deze eigenschap het meeste uit de feedback terug komt en daar kan ik me volledig in terug vinden. Ik wil dolgraag nieuwe vaardigheden leren in het vakgebied en ik ben bereid daar veel tijd en energie in te steken zodat ik beter kan functioneren binnen een bedrijf en uiteindelijk zelfstandiger tickets kan oppakken en afronden.

Verder komen eigenschappen zoals creatief en positief naar voren; creatief ben ik zowel in het verzinnen van effectieve oplossingen voor problemen in bijvoorbeeld back-end systemen, maar ook in het creëren van grafische projecten zoals bij front-end producten.. Positiviteit uitstralen doe ik onbewust, maar dit wordt vaak gewaardeerd door collega’s.

Hard skills: kennis

Inmiddels ben ik 4 jaar aan het programmeren en heb ik kennis opgedaan van verschillende programmeertalen en frameworks tijdens de opleiding mbo media & applicatie ontwikkelaar en hbo informatica. Ook heb ik stage gelopen bij een front-end bedrijf en een back-end bedrijf en heb ik een half jaar een bijbaan gehad naast mijn hbo als creative front-end developer.
Lees meer over mijn werkervaringen…

Hieronder staan de programmeertalen waarmee ik heb gewerkt.

Front-end

HTML

De eerste taal waarmee ik code begon te schrijven, en waar ik vervolgens veel advertentie banners en web pagina’s mee heb gemaakt in combinatie met javascript, css en php.

CSS

Met CSS heb ik veel advertentie banners voorzien van styling en heb ik webpagina’s er beter uit laten zien. Ook heb ik gewerkt met toevoegingen zoals bootstrap, SCSS en Sass, en hanteer ik graag de BEM-methode.

JS

Met javascript heb ik veel advertenties interactief gemaakt door animaties toe te voegen, pop-up vensters te laten openen en carousels te maken.
Ook heb ik gewerkt met frameworks zoals React, Veu en jQuery.

Dart

Door middel van Flutter heb ik met dart een app gebouwd die zowel voor apple als android compiled en ook in de browser voor desktops te gebruiken is.

Back-end

PHP

In PHP heb ik object-georiënteerd leren programmeren, en vervolgens de mvc-structuur aangeleerd.
Nu werk ik graag met PHP in het framework Laravel.

Java

Met java begon ik met kleine command-line applicaties, en vervolgens leerde ik over JavaFX. Hierin maakte ik kleine interfaces met buttons en interacties, en vervolgens maakte ik een game met JavaFXGL.

Python

Pas na drie jaar programmeren startte ik met Python, waarmee ik bijvoorbeeld leerde om teksten uit webpagina’s te scrapen en een wordcloud te genereren met de meest belangrijke woorden uit de tekst.

SQL

Met SQL kan ik commands uitvoeren in multi-relationele databases om nieuwe tabellen aan te maken, data toe te voegen, relaties tussen data te creëren en efficiënt data op te halen.

Expertise

Back-end

Nu ik ervaring heb opgedaan in front-end development, wat ik erg leuk maar toch beperkt vond, wil ik me graag meer verdiepen in back-end development. Het creëren van logische oplossingen voor software met inlog-systemen, database connecties en koppelingen naar andere systemen spreekt mij erg aan. Ondanks dat dit vaak samen gaat met grote verantwoordelijkheid en ondanks dat ik er nog een hoop voor moet leren, lijkt dit mij een uitdaging waar ik me 100% voor wil inzetten.

Cybersecurity & Forensisch ICT

Op het mbo en hbo heb ik ook les gekregen in cybersecurity en forensisch ICT. Encrypties, speuren en filteren door images van harde schijven op zoek naar bewijsmateriaal en dus ook leren hoe je het beste materiaal kan verbergen geeft mij een kick, alleen vond ik het documenteren minder interessant en helaas ging daar de meeste tijd in zitten.

Big data management

Ook kreeg ik les in big data management, het verwerken van grote hoeveelheid data en daar nuttige informatie uithalen met behulp van Python script, SQL queries en PowerBI rapporten. Ik vond het erg leerzaam en fijn om hier wat vanaf te weten, maar het werk gaf me weinig voldoening.

UI/UX

Waar ik vooral in het begin van mijn leerproces mijn interesse lag was het optimaliseren van user interfaces en user experience. Ik wist toen nog niet zo veel van graphic design, maar inmiddels heb ik hier veel over geleerd bij GumGum, waar ik responsive advertentie banners programmeerde.

In het kort

Naast alle professionele vaardigheden vertel ik nog even in het kort wie ik ben en wat ik doe in mijn vrije tijd.
Ik ben Jochem de Wit, 24 jaar oud en gepassioneerd skateboarder. Ik ben opgegroeid in Valkenburg (ZH) maar inmiddels woon ik in Den Haag, waar meer mogelijkheden zijn voor werk en skaten. Wanneer ik behoefte heb om mijn hoofd leeg te maken en te ontspannen dan duik ik graag de natuur in om te wandelen, of dan ga ik naar de zee en het strand.